Wijzen naar de overheid

Vorige week was ik bij een bijeenkomst van Fontein21. Daar werd een prachtig plan gepresenteerd. Het Leer Garantie Plan.

Het leer Garantie Plan

De overheid is niet de snelste als het gaat om het helpen van kwetsbare mensen die graag willen werken. Uiteindelijk moet je dan maar afwachten of er een regeling is voor jou of niet. Daarom heeft Stichting Driekant zelf een fonds opgericht waar geld gestort kan worden. Door dit fonds kan iedereen gewoon worden geholpen. Later pas wordt gekeken hoe dit geregeld moet worden.

Wijzen naar de overheid

In deze bijeenkomst werd een flinke bak kritiek opengetrokken richting de overheid. Maar dat is volgens mij iets te gemakkelijk. Het is de burger zelf die de overheid niet toestaat willekeurig te werk te gaan. Daarom moet alles verantwoord worden.

Daaraan ten grondslag ligt volgens mij het wantrouwen waarop deze wereld is gebouwd. Omdat een enkeling niet te vertrouwen is menen wij iedereen te moeten wantrouwen. Daarmee vragen wij zelf de overheid om zo overdreven precies te werken.

Daar komt nog bij dat mensen minder betrouwbaar zullen worden als wij ze als onbetrouwbaar behandelen. Het is een vicieuze cirkel! Het woord willekeur zou je ook kunnen vervangen door vertrouwen in mensen.

Gewoon ZELF gave dingen doen

Daarom word ik zo blij van zo’n initiatief als dit. We kunnen kijken wat er allemaal niet goed is. Maar we kunnen ook kijken welke ruimte er is om zaken te verbeteren. Hier krijgen we zelf meer energie van. Bovendien maken we olievlekken die vanzelf zullen groeien. Het is de enige manier waarop we kunnen ontdekken dat je mensen gewoon vertrouwen kunt.