Mijn professionele reis

Zelf leer ik mij het meeste

Ik heb dan wel HBO gedaan. Ik studeerde sociaal cultureel werk. Maar dit heeft wat mij betreft weinig waarde. Ik deed dit slechts omdat ik mij aan heb laten praten dat dit echt nodig was.

Wat ik mezelf heb aangeleerd is van veel grotere waarde

De jaartallen hieronder zijn een grove schatting.

1990 karikaturen tekenen

Tijdens mijn studie ontdekte ik dat karikaturen tekenen een mooie bijverdienste was. Met mijn OV-studentenkaart ging ik de trein in om karikaturen te tekenen van mensen. De karikaturen waren een kado. Een vrijwillige bijdrage was van harte welkom.

1995-2013 entertainment

Na mijn opleiding ontdekte ik dat je op evenementen ingehuurd kan worden als karikaturist. Tijdens deze evenementen ontstond er een act met karikaturen, gedichten en improvisaties. Dit werd een enorm succes. Ik heb opgetreden op duizenden locaties.

Je zesde zintuig kun je prima ontwikkelen door te gaan entertainen. Door meerdere avonden per week onbekenden te benaderen om ze te entertainen krijg je mensenkennis waar je U tegen zegt.

2001 -2010 zelfstudie multimedia

In het begin van deze eeuw ging ik los op de computer. Ik leerde mezelf Flash. Ik leerde illustraties te maken op de computer. Ik leerde programmeren.

Dat kan als entertainer heel erg goed. Als entertainer verdien je in 3 of 4 dagdelen per week. De rest van de tijd had ik ruimte voor “vrij spel”.

2006 winnaar Buitenkans

In 2006 won ik het festival Buitenkans. Er waren ruim 50 groepen die meededen. En de jury vond mij het beste. Dit was voor mij een culturele erkenning.

Hierna werd ik op veel andere festivals gevraagd. Ik stond onder andere op Oerol, Lowlands en De Zwarte Cross.

2008 Zwakke Sukkels

Op een gegeven moment zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Ik wilde mensen inspireren om meer zichzelf te zijn. 

Veel mensen zijn bang een zwakke sukkel te zijn. Mijn oproep is om dat volledig te omarmen. Wees een zwakke sukkel!

Op dat moment ontstaat er namelijk helderheid waarin gezien kan worden dat iedereen een zwakke sukkel is. Als we daar allemaal aan toe durven te geven is er vrede op aarde! Het ego is dan immers niet meer aan de macht.

2009 Flash websites

In mijn zoektocht een nieuwe uitdaging te vinden maakte ik Flash websites. Deze sites hadden zelfs een CMS-systeem en konden prima gevonden worden met een zoekmachine. Ik heb hiervoor heel veel extra geleerd.

Dat was van korte duur. Steve Jobs verklaarde Flash in 2011 dood. En aldus geschiedde.Op dat moment was HTML5 vrij jong en kon ik dus niet zoveel materiaal vinden om zelf mee te studeren.  

2011 Transparante Kerk

In het jaar dat mijn moeder overleed ontstond mijn project De Transparante Kerk. Ik wilde hiermee het geloof in ruimdenkendheid verkondigen.

Het idee ontstond om dit in een opblaaskerk te doen. Dit kon ik alleen maar laten maken met de erfenis die mijn moeder naliet. Ik vond het prachtig om haar leven vol onbegrip te kunnen transformeren tot een grote uitnodiging van begrip.

Met deze kerk ben ik 3 of 4 jaar door het land gegaan.

2011 Visueel Faciliteren

Toen ik het boek “Visual meetings” in de boekenwinkel zag liggen maakte mijn hart een sprongetje. Dit boek heeft mij ertoe aangezet om mij dit vak eigen te maken.

Ik heb op heel veel bijeenkomsten visuele notulen gemaakt. Ik kreeg altijd complimenten over de kern die ik hiermee zo goed kon raken. Bovendien kreeg ik complimenten over de mooie woorden die ik kan geven aan het onderbuikgevoel van de groep. “Jij durft te zeggen wat anderen alleen maar durven te denken”

2015 HTML5

In 2015 merkte ik dat visueel faciliteren een Flash-achtige aanpak nodig had. Ik heb mijn skills getransformeerd totdat ik Javascript onder de knie had. Wat ik eerst kon met Flash en Actionscript 3 kan ik nu met HTML5.