mijn opdracht: Workshop stilleven tekenen met houtskool op kindervakantieweek

Een leuk idee van de opdrachtgever vind ik.

Houtskool is een lekker materiaal. Je kan het uitvegen. Je kan erin tekenen met de gum. En zo kan je laag over laag werken tot je tevreden bent.

Een stilleven is ook leuk om te tekenen. Je leert goed kijken En vooral als je een grote berg materiaal neerlegt waarin niet echt iets te herkennen valt is het voor de beginner ook al heel stimulerend. Eigenlijk kan het dan niet mislukken.

In de praktijk wordt het meestal vrij snel anders dan je gedacht had. De meeste kinderen hadden helemaal geen zin om een stilleven te tekenen. Die wilden liever mooie letters maken of 3-d tekenen. En daar moedig ik ze dan graag in aan. Wie ben ik om te dwingen?

Veel kinderen zitten al vast. Er is al sprake van tekenangst en de daarbij horende remming. Mijn missie is dan om ze zo los mogelijk te krijgen.

 

Ik roep rare ideeën om te tekenen zoals “kotsend konijn” of “koe met 33 poten”

Ook moedig ik aan om op ongebruikelijke manieren te tekenen. Met ogen dicht bijvoorbeeld. Of eerst het hele vel zwart kleuren om daarna alles weer weg te vegen om vervolgens te zien waar het eigenlijk op lijkt.

Juist de dingen waar de kinderen ontevreden over zijn krijgen van mij uitgebreide complimenten. Ik laat zien hoe mooi het allemaal is als je het maar een kans geeft.

Een goed teken is als de kinderen blijven tekenen als de workshop al is afgelopen. Gelukkig was daar ook alle ruimte voor.