Met het oog op morgen

De Trouw

trouw

 

Behoorlijk tevreden ben ik over het interview in Trouw. Het enige minnetje wat ik tegenkom is dat mij standpunten worden toegeschreven die ik niet inneem. Ik zet mij niet af tegen de kerk. Ik zet mij ook niet af tegen bekrompenheid. De vraag over het bestaan van de Vrije Wil laat ik in het midden. Maar dat snap ik heel goed. Dit soort neutraliteit is nog niet geïntegreerd.

Het artikel van Anniek van den Brand:

Ruim denken in opblaaskerk

Dichter Jules Deelder opent zaterdag de Transparante Kerk, een doorzichtige, opblaasbare kerk waarin zo’n dertig mensen passen. De komende maanden gaat de kerk op reis door Nederland. Bedenker en ‘voorganger’ Frank Los vertelt.

1 Een opblaaskerk. Hoe kom je op het idee?

“Ik ben al drie jaar ‘dominee’ van de Zwarte Cross, een groot cultureel festival in de Achterhoek. Op zondag open ik daar met een ‘dienst’. Het voelde logisch om een eigen kerk te hebben; een transparante, open kerk waarbij het gaat om geloof in ruimdenkendheid. Kerkgebouwen fascineren mij. In alle Nederlandse dorpen en steden staan ze; plaatsen voor bezinning, waar je even rustig kunt denken over je leven, waar je inspiratie kunt opdoen. Ik vind het merkwaardig dat die gebouwen zijn voorbehouden aan kleine groepjes mensen met een bepaald geloof. In mijn beleving zouden het gebouwen moeten zijn waar iedereen, los van een religie of zuil, naar binnen mag. Zoals in mijn transparante kerk.”

2 Wat doet de ‘voorganger’ van de transparante kerk?

“Een kerk helpt je om jezelf vanuit een ander perspectief te bekijken. Ik houd interactieve lezingen over het integreren van filosofie in het dagelijkse leven. Ik trek graag overtuigingen in twijfel. Mensen vragen zich bijvoorbeeld af: waarom kwetst iemand mij? Dan stel ik de vraag: kan een ander je kwetsen? Is het niet zo dat je alleen te raken bent als je je laat raken? Als je merkt dat iemand je pijn doet, zou je die ander ook dankbaar kunnen zijn omdat diegene jou, als een dokter, heeft gewezen op een pijnlijke plek? ”

3 Het kost een paar centen, zo’n opblaaskerk

“Toen mijn moeder stierf liet ze me een erfenis na. Daarmee kon ik investeren in deze doorm. Mijn moeder was manisch-depressief en heeft een hel van een leven achter de rug. Het onbegrip waarop zij stuitte, de moeilijkheden, het geworstel – ik heb het allemaal van dichtbij gezien. De enige reden waarom ik zelf niet in een inrichting ben beland, is dat ik me heb neergelegd bij het idee dat ik ben wie ik ben, dat de vrije wil niet bestaat, dat ik niet schuldig ben. Zaken waar de kerk nogal moeilijk over doet, zal ik maar zeggen. Maar de mijne dus niet.”

4 Een kerk zonder religie, een kerk als kunstobject.

“Precies. Een statement tegen oordelen en bekrompenheid.”

5 Zoals het Spel zonder grenzen hebben we nu de Kerk zonder grenzen?

“Ik ben een entertainer. Eerder stond ik op festivals als Lowlands, Oerol en Kop van Jut Carnivale. Ik stel mensen de vraag: hoe kun je openstaan voor de werkelijkheid als je bij voorbaat grenzen hebt? In de Transparante Kerk daag ik mensen uit in volledige openheid het geestelijk leven te onderzoeken. En ja, daarbij mag gelachen worden.”

Fun X

De Zaak

Happinez

Parool